Tuomaritoiminta


Ohjeistus Mailajunioreiden tuomareille

 • Tuomarivuorot on merkitty tuomarivuorolistaan, joka löytyy tältä sivulta. Tuomarivuorolista laaditaan kuukausittain ja sitä täydennetään aina tarpeen mukaan. Muista seurata listaa aktiivisesti muutoksien varalta, muutoksista pyritään ilmoittamaan myös tuomarien Whatsapp ryhmässä. Huikkaa tuomarivastaavalle, mikäli sinua ei ole lisätty "Kankaanpään pesistuomarit" -ryhmään.
 • Mikäli nimetty tuomari ei voi hoitaa hänelle määrättyä tuomarivuoroa, tuomari on itse velvollinen hoitamaan itselleen sijaisen. Sijaista kysellään ensisijaisesti oman seuran tuomareista.
 • Tehtävän vaihdoksesta ja/tai äkillisestä esteestä johtuvasta poissaolosta on ilmoitettava välittömästi seuran tuomarivastaavalle viestillä tai soitolla.
 • Kuittaa AINA joukkueenjohtajalta tai tuomarivastaavalta saamasi varmistus viesti tai soitto.
 • Pidä huoli, että olet kentällä vähintään puoli tuntia ennen pelin merkittyä alkamisaikaa ja stadionilla pelattavissa peleissä jo 45 minuuttia ennen peliä. Ilmoittaudu heti saavuttuasi ottelun kirjurille.
 • Tuomareilla tulee olla mukanaan oma pilli ja yllään säänmukainen urheilullinen vaatetus. Stadionilla peleissä tuomarit käyttävät tuomaritakkia, joita saa lainaan kuuluttamosta. Muista lämpöisinä kesäpäivinä ottaa mukaan myös vesipullo!
 • Ennen ottelun alkua tuomarit kokoontuvat yhdessä pelinjohtajien kanssa alkupuhutteluun. Tuomarit ja pelinjohtajat esittäytyvät toisilleen ja pelituomarin johdolla käydään läpi kentän rajoitukset ja muut tärkeät asiat. Stadionilla tuomarit kokoontuvat yhdessä alkuesittelyyn.
 • G ja F -junioreiden otteluissa pelituomarin tulee valvoa pelaajien lyöntijärjestysnumeroiden arvonta, muista myös kerrata muut naperopesissäännöt.
 • Ottelun jälkeen tuomari täyttää paperisen tuomaripalkkiolomakkeen, joka löytyy verkkosivuiltamme materiaalipankista, sekä osoitteesta mailajuniorit.fi/tuomarit/. Mikäli lomake unohtui kotiin, löytyy myös kioskista lomakkeita. Ota lomakkeeseen kuittaus heti ottelun jälkeen pelin kirjurilta, kotijoukkueen joukkueenjohtajalta tai ottelun päätuomarilta.
 • Lomakkeet palautetaan oman joukkueenjohtajan kautta seuran rahastonhoitajalle. Muista toimittaa verokortti ensimmäisen lomakkeen mukana! Maksut tuomareille suoritetaan 1-2 kertaa kesässä.
 • Tuomari, jos koet tulleesi pelissä epäasiallisesti kohdelluksi, ota empimättä ja viipymättä yhteyttä tuomarivastaavaan. Tuomarit ovat oleellinen voimavara ja tulemme edistämään rehtiä ja reilua meininkiä sekä puuttumaan asiattomuuksiin.
 • Opettele säännöt, ole jämäkkä ja kysy rohkeasti neuvoa kokeneemmilta!
 • Ole aktiivinen ja mikäli olet innostunut tavoittelemaan 10 tuomaroinnista maksettavaa bonusta, ilmoita siitä joukkueenjohtajallesi, sekä Mailajunioreiden tuomarivastaavalle heti kauden alussa! 

Joukkueenjohtajat toimivat tuomariasioissa aktiivisesti muistuttamalla oman joukkueensa pelaajia tuomarivuoroista. Joukkueenjohtajien tulee myös pitää tuomarit, sekä tuomarivastaava ajantasalla otteluiden siirroista ja muutoksista.

Nuorisotuomariksi?

 • Haluaisitko pelaamisen ohella saada uuden näkökulman peliin?
 • Kiinnostaako pelaamisen sijaan osallistua ottelutapahtumaan jossain muussa roolissa?
 • Haluatko runsaasti uusia kavereita eri puolilta Suomea ja mukavaa ajanvietettä kesäisin?

Jos vastauksesi edes yhteen kysymykseen on myönteinen, kannattaa rohkeasti lähteä mukaan tuomarikoulutukseen. Tuomaritoiminta on hauska ja kehittävä harrastus, josta voi olla yllättävästi hyötyä myös myöhemmin elämässä. Opit tekemään vastuullisia ratkaisuja, toimimaan yhteistyössä muiden tuomareiden kanssa ja tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Luonteesi lujittumisen lisäksi tuomaritoiminta tarjoaa laajan sosiaalisen verkoston eli runsaasti uusia ystäviä. Kesän kohokohtia ovat perinteisesti olleet tuomarileirit, joilta monilla on ikimuistoisia kokemuksia ja elämyksiä. 

Lisätietoa, koulutusmateriaalia ja sääntötesti löytyvät osoitteesta pesis.fi.


Tuomarileirit on oiva paikka hankkia tuomarikokemusta ja uusia saman henkisiä kavereita! Leirit on tuomareille maksuttomia! Joten tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää. Tuomarien ilmoittautuminen leireille osoitteessa www.pesistulospalvelu.fi.  

Hyvä tuomari osaa paljon muutakin kuin pelisäännöt kannesta kanteen. Tarvitaan ainakin pelinlukua, pelin ymmärtämistä, kommunikaatiota, johtamistaitoja, havainnointikykyä, jämäkkyyttä ja oikeudenmukaisuutta.

Silti pelisäännöt määrittävät pesäpallo-ottelun kulkua. Kun pesäpallotuomari ravistellaan hereille keskellä yötä ja kysytään vaikkapa lyöjän muuttumisesta lopullisesti juoksijaksi, oikea vastaus löytyy selkäytimestä. Pesäpallotuomarille sääntöosaaminen on kunnia-asia.